Hoe meld ik me aan voor Yoleo?

Aanmelden voor Yoleo kan via de knop "inloggen" die rechts bovenaan elke pagina van de website van Yoleo staat of via de groene knop 'ik wil nu lezen!'. Om een nieuw account aan te maken vul je het tabblad 'NEE' helemaal in en klik je daarna op de groene knop 'registreren'. Hierna ontvang je een activatielink op het opgegeven mailadres. Mocht je de link niet ontvangen neem dan contact op met de helpdesk, dan helpen we je graag verder.
Heb je al eerder een Yoleo-account aangemaakt, dan kun je op het tabblad 'JA' direct inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Let op! De inlogfunctie is gevoelig voor gebruik van hoofdletters en/of spaties.

Hoe koppel ik mijn account aan mijn bibliotheekpas?

Bij de eerste keer inloggen op je account verschijnt er automatisch een pop-up waarin gevraagd wordt of je lid bent van de bibliotheek. Klik op ja, dan wordt je gevraagd om je pasnummer en bijbehorend wachtwoord in te vullen. Vervolgens wordt automatisch gecontroleerd of je lidmaatschap geldig is. Heb je een geldig lidmaatschap dan kom je vanzelf terug bij Yoleo en kun je boeken lenen.

Na deze eerste keer koppelen, onthoudt Yoleo je verbinding met de bibliotheek. Mocht de koppeling per ongeluk toch een keer weg zijn, dan kun je altijd opnieuw verbinden door bovenin je scherm op het icoontje van het gezicht te klikken en vervolgens op 'bibliotheek gegevens' en 'inloggen bij de bibliotheek'.

Hoe leen ik een boek?

Je moet ingelogd zijn om boeken te lenen. Ga boven in het scherm naar de knop met het opengeslagen boekje en kies de optie "Nieuw boek lenen". Klik op de gewenste titel, klik op de knop "Lenen" en het boek verschijnt in je boekenkast. Je kunt maximaal 10 boeken tegelijk lenen en elk boek mag je 3 weken lenen.

Hoe lever ik een geleend boek in?

Ga boven in het scherm naar de knop met het opengeslagen boekje en kies de optie 'Naar mijn boekenkast'. Klik op de titel die je wilt inleveren en klik daarna op de rode knop 'Lever in', bevestig deze keuze met 'OK"en het boek verdwijnt uit je boekenkast.
Een boek mag je 3 weken lenen, als je het in die tijd niet zelf hebt ingeleverd verdwijnt het automatisch uit je boekenkast. Had je het boek nog niet uitgelezen? Dat is geen probleem, leen het boek opnieuw en je kunt verder lezen waar je gebleven was.

Waar verdien ik punten mee?

Binnen Yoleo kunnen punten worden verdiend, die je kunt inzetten bij het spel of om je Yoleo-kamer (profiel ) in te richten. Op de volgende manieren kunnen punten worden verdiend:
- Boek lenen; 10 punten
- Per minuut lezen; 3 punten
- Bonus voor langer dan 20 minuten lezen; 75 punten
- Bonus per hoofdstuk; 20 punten
- Bonus voor een uitgelezen boek; 250 punten
- Boek tippen (per vriend); 5 punten
- Sterren geven aan een boek; 50 punten
- Je mening geven over een boek; 50 punten
- Een samenvatting schrijven; 50 punten

Hoe werkt het voor bibliotheken?

Binnen de muren van de bibliotheek kunnen kinderen op een pc , die verbonden is met internet, naar de pagina www.yoleo.nl gaan. Op deze homepagina zie je, iets naar beneden scrollend, een boekenkast met alle boeken van Yoleo. Alle boeken zijn daar te lezen zonder in te loggen met een Yoleo-account. Echter er wordt geen voortgang bewaard en er worden geen punten verdiend met lezen, dit gebeurt wel als je leest terwijl je ingelogd bent met je account. Het lezen zonder inlog is bedoeld om de kinderen kennis te laten maken met Yoleo. Bevalt het lezen met Yoleo dan kunnen ze een account aanmaken, dit koppelen aan hun bibliotheekpas en daarna kunnen ze boeken lenen in Yoleo en lezen met alle voordelen zoals het bewaren van de voortgang en het verdienen van punten met lezen.

Hoe het aanmaken van een account, het koppelen van de bibliotheekpas, het lenen en inleveren van Yoleo-boeken in zijn werk gaat, lees je hierboven bij 'Hoe werkt het'.

Met een Yoleo-account dat gekoppeld is aan een bibliotheekpas kunnen kinderen tot 10 boeken tegelijkertijd lenen, gedurende 3 weken. Als ze het boek of de boeken in die tijd niet zelf hebben ingeleverd verdwijnen ze automatisch uit de boekenkast. Vijf dagen voor het verdwijnen van de boeken verschijnt er een pop-up met de melding dat de boeken bijna verdwijnen uit de boekenkast. Zijn de boeken uit de boekenkast verdwenen, maar hadden ze het boek of de boeken nog niet uitgelezen? Dat is geen probleem, ze kunnen het boek opnieuw lenen en lezen dan verder waar ze gebleven waren.

Hoe werkt het voor scholen en praktijken?

Hoe maak ik een schoolaccount aan?

Via de aanmeldpagina voor scholen kunt u uw school of praktijk aanmelden. U heeft het BRIN-nummer van uw school of het Kamer van Koophandel nummer van uw praktijk nodig en een e-mailadres.

Let op! De inlogfunctie is gevoelig voor gebruik van hoofdletters en/of spaties.

Een schoolaccount kan niet gekoppeld worden aan de bibliotheek. U kunt wel uw eerder gekochte boeken nog steeds koppelen aan leerlingen die u aan uw schoolaccount heeft toegevoegd. Als u nog tegoeden in uw schoolaccount heeft dan kunt u daar nog steeds titels in Yoleo mee aanschaffen. Het is niet meer mogelijk om nieuwe tegoeden te kopen.

Meerdere leerlingen uit mijn klas willen hetzelfde boek tegelijk lezen, kan dat?

Wilt u meerdere leerlingen hetzelfde boek tegelijk laten lezen? Dat kan alleen als u het boek in meerdere exemplaren in uw Yoleo-boekenkast heeft staan. Het is niet mogelijk om één exemplaar door meerdere leerlingen tegelijk te laten lezen.

Ik heb een schoolaccount waar ik meer dan dertig leerlingen aan wil koppelen, kan dat?

Ja, dat kan. U kunt zo veel leerlingen aan uw schoolaccount toevoegen als u wilt.

Technische vragen / problemen

Voor welke systemen en browsers is Yoleo geschikt?

Yoleo is te gebruiken op een PC, laptop en/of tablet met internetverbinding en browser. Gebruik wel een zo recent mogelijke versie van je browser.

Yoleo kan via de browser op diverse platforms worden gebruikt, waaronder Windows en Mac, zowel op PC als laptop.

Yoleo werkt het beste met onderstaande systemen en browsers:

Windows 8 en hoger, met een recente versie van een van de volgende webbrowsers:
- Microsoft Edge
- Google Chrome
- Firefox


Apple Mac OSX 10.9 en hoger, met een recente versie van een van de volgende webbrowsers:
- Safari
- Google Chrome
- Firefox

Yoleo loopt vast of hapert. Wat kan ik doen?

Als Yoleo niet optimaal werkt, kijk dan of er een recente versie van de webbrowser gebruikt wordt (zie vraag hierboven). Om yoleo.nl optimaal te laten werken op de computer is het ook verstandig regelmatig de geschiedenis/cache te wissen. Hieronder staat per browser weergegeven hoe dit gaat.

- Microsoft Edge
- Google Chrome
- Firefox
- Safari

Ik wil beginnen met het lezen van de eerste pagina, maar er gebeurt niets

Blader door naar de eerste pagina waar de play-knop actief is en klik op play om te beginnen met lezen. Op pagina's waarvan geen tekst is ingesproken, zoals de voorkant en de inhoudsopgave, is de play-knop niet actief.

Ik wil graag doorklikken naar een volgende pagina, maar ik krijg een pop-up die aangeeft dat dit niet kan

Lees eerst de hele pagina. Daarna kan er doorgeklikt worden naar de volgende pagina. Heen en weer bladeren binnen de pagina's die al gelezen zijn kan natuurlijk altijd. Maar verder bladeren terwijl de pagina nog niet helemaal gelezen is, is niet mogelijk.

Leesbevordering

Waarom is Yoleo ontwikkeld?

Yoleo is ontwikkeld om kinderen die lezen moeilijk vinden te stimuleren meer te lezen. Door het gebruik van hybride boeken en het lezen te koppelen aan een leuk spel wordt lezen ineens een stuk makkelijker. De kinderen kunnen thuis, op school, in de praktijk of via de bibliotheek tijdens het vrij lezen zelfstandig aan de slag met Yoleo. De punten die ze met lezen verdienen, kunnen ze bovendien inzetten bij het spel of om hun kamer (profiel) in te richten. Het puntensysteem motiveert om extra leeskilometers te maken. Een paar minuutjes extra oefening heeft een bewezen effect op de leesprestaties op school. En, leerlingen krijgen weer plezier in lezen!

 

Is Yoleo bedoeld om te oefenen met hardop lezen of als ondersteuning bij technisch lezen?

Yoleo is niet ontwikkeld als remediërende methodiek of programma. Het gaat om het vergroten van leesplezier en leesmotivatie. Yoleo kan wel gebruikt worden als een onderdeel van het zogenaamde RALFI-lezen maar niet alle titels lenen zich daar even goed voor. Bij RALFI-lezen is het prettig dat een tekst gaat over een afgerond onderwerp, wanneer een boek in de Yoleo-collectie een duidelijk afgerond hoofdstuk heeft, kan deze titel wel gebruikt worden bij het RALFI-lezen. Uiteraard is het dan een aanvulling op de verschillende onderdelen van de RALFI-aanpak. Meer informatie over RALFI-lezen op www.ralfilezen.nl.

 

Is het erg dat een kind een boek wil lezen dat niet past bij zijn of haar eigen AVI-niveau?

Nee, Yoleo is juist bedoeld om kinderen toegang te geven tot boeken die passen bij hun leeftijd, cognitieve ontwikkeling en interesse. Het zijn juist deze boeken die bijdragen aan de ontwikkeling van woordenschat, kennis van de wereld en inlevingsvermogen.

 

Mijn kind/leerling leest niet de hele tijd mee, is dat een probleem?

Nee, wij vinden juist de mogelijkheid tot afwisseling een voordeel. De ontwikkeling die bij bovenstaande vraag wordt genoemd, vindt ook plaats bij luisteren.

 

Ik vind dat de leessnelheid voor mijn kind/leerling nogal aan de hoge kant is. Kunnen jullie daar iets aan doen?

Omdat de voorleesstemmen van Yoleo menselijke stemmen zijn (en geen computerstemmen) kan de snelheid niet onbeperkt worden aangepast. Bij een te laag tempo treedt er vervorming op en is het niet meer prettig om te luisteren. Juist wanneer het gaat om leesplezier en leesmotivatie is een prettige stem een voorwaarde om te blijven lezen en luisteren.

Yoleo is niet geoptimaliseerd voor uw webbrowser. Wij raden Google Chrome aan.