Hoe werkt het?

 

Hoe meld ik me aan voor Yoleo?

Aanmelden voor Yoleo kan via de knop ‘inloggen’ die rechts bovenaan elke pagina van de website van Yoleo staat of via de groene knop 'ik wil nu lezen!'. Om een nieuw account aan te maken vul je het tabblad 'NEE' helemaal in en klik je daarna op de groene knop 'registreren'. Heb je al eerder een Yoleo-account aangemaakt, dan kun je op het tabblad 'JA' direct inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Let op! De inlogfunctie is gevoelig voor gebruik van hoofdletters en/of spaties.

 

Kan ik een boek uitproberen?

Ja, van alle boeken kan je gratis het eerste hoofdstuk of een deel van het boek lezen. Zo kan je ontdekken of het boek je leuk lijkt. Dit kan door te klikken op 'boeken' bovenaan de pagina of door onderaan de boekenkast op de homepage te klikken op de groene knop 'Bekijk alle boeken'. Klik het boek dat je wilt uitproberen aan en klik vervolgens op de knop ‘uitproberen’. Het eerste hoofdstuk opent zich in een nieuw venster.
Uiteraard kan je ook in je eigen Yoleo-kamer boeken uitproberen, als je bent ingelogd. Klik op de knop met het opengeslagen boekje dat bovenaan in beeld staat (links van je puntentelling). Kies ‘nieuw boek kopen’ om te zien welke boeken je bij Yoleo kunt uitproberen. Klik dan op het boek van je keuze en kies voor ‘uitproberen’ als je het eerste hoofdstuk gratis wilt lezen. Het boek wordt dan toegevoegd aan jouw eigen boekenkast, waar je via de knop ‘lezen’ aan het boek kan beginnen. Wilt je het hele boek lezen, dan kan je het kopen.

 

Kost het spelen van de game geld?

Nee, het spelen van de game kost geen geld. Je moet wel ingelogd zijn om te gamen. Door boeken van Yoleo te lezen kan je punten verdienen die je weer kunt inzetten om spullen te kopen voor in jouw Yoleo-kamer of om in nieuwe levels van het spel te komen.

 

Hoe koop ik een boek?

Je moet ingelogd zijn om boeken te kopen. Ga boven in het scherm naar de knop met het opengeslagen boekje en kies de optie ‘Nieuw boek kopen’. Klik op de gewenste titel en klik op de knop ‘Kopen’. De betaling verloopt via iDEAL. Losse boeken kosten altijd € 5,99.
LET OP! Tijdens de betaling het venster niet sluiten, verversen of de terug-knop gebruiken. Wacht geduldig totdat de betaling is afgerond en de Yoleo kamer weer te zien is. Dit kan even duren. Anders loop je het risico dat het boek niet in jouw boekenkast verschijnt.
Via de app: als je een boek koopt via de Yoleo-app, wordt na het aanklikken van de knop ‘Kopen’ vanuit de app een link gemaakt met de iTunes store. Er wordt nog gevraagd om een bevestiging van de koop. Afhankelijk van de betaalwijze die je zelf via de iPad met de iTunes store hebt aangemaakt, wordt de betaling nu afgehandeld.

 

Hoe kan ik betalen?

Koop je boeken van Yoleo via de website dan betaal je via iDeal.

Koop je boeken via de app van Yoleo, dan betaal je via een iTunes account.

 

Kan ik ook Yoleo-boeken kopen via iBooks?

Nee. Je kunt de Yoleo-boeken alleen kopen als je bent ingelogd op de website of in de Yoleo-app. De boeken zijn dus niet los te koop in de iBooks store.

 

Kan ik een boek ook retourneren?

Nee, het is niet mogelijk een eenmaal gekocht boek te retourneren.

 

Waar verdien ik allemaal punten mee?

Binnen Yoleo kunnen punten worden verdiend, die kunnen worden ingezet bij het spel of om uw eigen Yoleo-kamer (profiel ) in te richten. Op de volgende manieren kunnen punten worden verdiend:
- Boek kopen; 100 punten
- Boek uitproberen; 10 punten
- Boek kopen na uitproberen; 90 punten
- Per minuut lezen; 3 punten
- Bonus voor langer dan 60 minuten lezen; 75 punten
- Bonus per hoofdstuk; 20 punten
- Bonus voor een uitgelezen boek; 250 punten
- Boek tippen (per vriend); 5 punten
- Sterren geven aan een boek; 50 punten
- Je mening geven over een boek; 50 punten
- Een samenvatting schrijven; 50 punten

 

Hoe werkt het voor scholen en praktijken?

 

Hoe maak ik een schoolaccount aan?

Via de aanmeldpagina voor scholen (of via de groene knop; 'Geef jouw klas een gevulde boekenkast') kunt u uw klas, school of praktijk aanmelden. U heeft het BRIN-nummer van uw school of het Kamer van Koophandel nummer van uw praktijk nodig en een e-mailadres.

Let op! De inlogfunctie is gevoelig voor gebruik van hoofdletters en/of spaties.

Wat zijn schooltegoeden?

Schooltegoeden zijn tegoeden voor 12, 20 of 30 boeken, tegen een speciaal tarief. Eerst schaft u een tegoed naar keuze aan. Daarmee kunt u boeken kopen en die aan de profielen van uw leerlingen koppelen, zodat zij ze kunnen lezen. In een leerlingaccount bestaat de mogelijkheid een los boekaan te schaffen tegen het tarief van € 5,99 per titel.

 

Hoe kan ik schooltegoeden kopen?

U kunt tegoeden kopen als u bent ingelogd in uw schoolprofiel. U betaalt via iDEAL. Er wordt na betaling automatisch een factuur (ter bevestiging) aangemaakt en naar uw opgegeven mailadres gestuurd.

LET OP! Tijdens de betaling het venster niet sluiten, verversen of de terug-knop gebruiken. Wacht geduldig totdat de betaling is afgerond en de Yoleo kamer weer te zien is. Dit kan even duren. Anders loopt u het risico dat het boek niet in uw oekenkast verschijnt. 
Via de app: als u een boek koopt via de Yoleo-app, wordt na het aanklikken van de knop ‘Kopen’ vanuit de app een link gemaakt met de iTunes store. Er wordt nog gevraagd om een bevestiging van de koop. Afhankelijk van de betaalwijze die u zelf via de iPad met de iTunes store hebt aangemaakt, wordt de betaling nu afgehandeld.

Hoe kan ik betalen?

Koopt u boeken van Yoleo via de website dan betaalt u via iDeal.

Koopt u boeken via de app van Yoleo, dan betaalt u via een iTunes account.

 

Wat als ik niet via iDeal kan betalen?

Het is mogelijk om via de helpdesk een factuur voor het betreffende boektegoed aan te vragen. Na ontvangst van de betaling van de factuur wordt het tegoed in uw schoolaccount aangepast. Hiervoor stuurt u een mail naar de helpdesk (helpdesk@yoleo.nl) met uw gegevens (adres school en contactpersoon) en welk tegoed aan boeken u wenst aan te schaffen (12,20 of 30).

 

Wat kost een schooltegoed?

Voor scholen zijn er speciale schooltegoeden:
- 12 boeken: € 49,99
- 20 boeken: € 74,99
- 30 boeken: € 99,99
Alle prijzen zijn inclusief BTW.

 

Moet ik mijn leerlingen koppelen aan mijn account? Waarom kunnen ze niet gewoon lezen in mijn schoolaccount?

Ja, we adviseren uw leerlingen een eigen profiel op Yoleo aan te laten maken en uw schoolaccount daaraan te koppelen. Als u uw leerlingen laat lezen op uw account, missen ze functionaliteiten. Met een eigen account kunnen ze namelijk punten verdienen voor hun eigen kamer en het spel, kunnen ze hun eigen voortgang bijhouden, hebben ze een eigen boekenkast, en worden ze gestimuleerd buiten de les verder te lezen.

 

Wat gebeurt er als ik per ongeluk het verkeerde boek aan een leerlingprofiel heb gekoppeld?

In dat geval kunt u een gekoppeld boek ontkoppelen en opnieuw aan een ander kind koppelen.

 

Nemen leerlingen hun punten ook mee als ze onder de naam van een ander lezen?

Nee, punten die leerlingen bij een ander profiel (bijvoorbeeld dat van een leerkracht of vriend) verdienen, kunnen ze niet aan hun eigen profiel koppelen. We raden leerlingen dan ook aan een eigen Yoleo-profiel aan te maken. Een leerkracht of de ouders kunnen dan boeken voor de leerlingen kopen, en ze kunnen sowieso van ieder boek het eerste hoofdstuk gratis uitproberen.

 

Meerdere leerlingen uit mijn klas willen hetzelfde boek tegelijk lezen, kan dat?

U betaalt per boek en dat koppelt u aan een Yoleo-account van een leerling. Wilt u meerdere leerlingen hetzelfde boek tegelijk laten lezen, dan schaft u het boek meerdere malen aan. U kunt dus niet slechts één keer een boektitel aanschaffen en dat dan aan vier leerlingen tegelijk laten lezen. Dat kan wel als u het boek, net als bij een fysiek exemplaar, vier keer aanschaft.

 

Ik heb een schoolaccount waar ik meer dan dertig leerlingen aan wil koppelen, kan dat?

Ja, dat kan. U kunt zo veel leerlingen in uw netwerk toevoegen als u wilt, en zo veel boeken aanschaffen als u wilt.

 

Technische vragen /problemen

 

Voor welke systemen en browsers is Yoleo geschikt?

Yoleo is te gebruiken op een PC met internetverbinding en browser. Daarnaast is er een Yoleo app voor de iPad. Er is geen Android app beschikbaar. Er is op dit moment geen ondersteuning voor browsers op iPad en Android. Yoleo kan via de browser op diverse platforms worden gebruikt, waaronder Windows en Mac, zowel op PC als laptop. Gebruik wel een zo recent mogelijke versie van je browser.

Yoleo werkt het beste met onderstaande systemen en browsers:

Windows XP* en hoger, met de volgende browsers:
- Internet Explorer 8* en hoger 
- Google Chrome 30 en hoger
- Firefox 21 en hoger


Apple Mac OSX 10.7 lion en hoger, met de volgende browsers:
- Safari 6 en hoger
- Google Chrome 30 en hoger
- Firefox 25 en hoger


* Vanaf april 2014 wordt XP wordt niet meer ondersteund door Microsoft.
* Internet Explorer 8 werkt in bepaalde situaties niet optimaal.

 

Yoleo loopt vast of hapert. Wat kan ik doen?

Als Yoleo niet optimaal werkt, kijk dan of er een recente versie van de browser gebruikt wordt (zie vraag hierboven). Om yoleo.nl optimaal te laten werken op de omputer is het ook verstandig regelmatig de geschiedenis/cache te wissen. Hieronder staat per browser weergegeven hoe dit gaat.

 

Ik wil beginnen met het lezen van de eerste pagina, maar er gebeurt niets

Blader door naar de eerste pagina waar de play-knop actief is en klik op play om te beginnen met lezen. Op pagina's waarvan geen tekst is ingesproken, zoals de voorkant en de inhoudsopgave, is de play-knop niet actief.

 

Ik wil graag doorklikken naar een volgende pagina, maar het scherm schudt alleen heen en weer

Lees eerst de hele pagina. Daarna kan er doorgeklikt worden naar de volgende pagina. Heen en weer bladeren binnen de pagina’s die al gelezen zijn kan natuurlijk altijd. Maar verder bladeren terwijl de pagina nog niet helemaal gelezen is, is niet mogelijk.

Leesbevordering

 

Waarom is Yoleo ontwikkeld?

Yoleo is ontwikkeld om kinderen die lezen moeilijk vinden te stimuleren meer te lezen. Door het gebruik van hybride boeken en het lezen te koppelen aan een leuk spel wordt lezen ineens een stuk makkelijker. De kinderen kunnen thuis of op school tijdens het vrij lezen zelfstandig aan de slag met Yoleo. De punten die ze met lezen verdienen, kunnen ze bovendien inzetten bij het spel of om hun kamer (profiel) in te richten. Het puntensysteem motiveert om extra leeskilometers te maken, zowel op school als thuis. Een paar minuutjes extra oefening heeft een bewezen effect op de leesprestaties op school. Én, leerlingen krijgen weer plezier in lezen!

 

Is Yoleo bedoeld om te oefenen met hardop lezen of als ondersteuning bij technisch lezen?

Yoleo is niet ontwikkeld als remediërende methodiek of programma. Het gaat om het vergroten van leesplezier en leesmotivatie. Yoleo kan wel gebruikt worden als een onderdeel van het zogenaamde RALFI-lezen maar niet alle titels lenen zich daar even goed voor. Bij RALFI-lezen is het prettig dat een tekst gaat over een afgerond onderwerp, wanneer een boek in de Yoleo-collectie een duidelijk afgerond hoofdstuk heeft, kan deze titel wel gebruikt worden bij het RALFI-lezen. Uiteraard is het dan een aanvulling op de verschillende onderdelen van de RALFI-aanpak. Meer informatie over RALFI-lezen op www.ralfilezen.nl.

 

Is het erg dat een kind een boek wil lezen dat niet past bij zijn of haar eigen AVI-niveau?

Nee, Yoleo is juist bedoeld om kinderen toegang te geven tot boeken die passen bij hun leeftijd, cognitieve ontwikkeling en interesse. Het zijn juist deze boeken die bijdragen aan de ontwikkeling van woordenschat, kennis van de wereld en inlevingsvermogen.

 

Mijn kind/leerling leest niet de hele tijd mee, is dat een probleem?

Nee, wij vinden juist de mogelijkheid tot afwisseling een voordeel. De ontwikkeling die bij bovenstaande vraag wordt genoemd, vindt ook plaats bij luisteren.

 

Ik vind dat de leessnelheid voor mijn kind/leerling nogal aan de hoge kant is. Kunnen jullie daar iets aan doen?

Omdat de voorleesstemmen van Yoleo menselijke stemmen zijn (en geen computerstemmen) kan de snelheid niet onbeperkt worden aangepast. Bij een te laag tempo treedt er vervorming op en is het niet meer prettig om te luisteren. Juist wanneer het gaat om leesplezier en leesmotivatie is een prettige stem een voorwaarde om te blijven lezen en luisteren.

 

Veelgestelde vragen en toelichting

De veelgestelde vragen die op deze pagina beantwoord worden zijn verdeeld in vier categorieën:

Hoe werkt het?

Hoe werkt het voor scholen en praktijken?

Technische vragen / problemen

Leesbevordering

Staat jouw vraag niet in onderstaand overzicht of heb je een tip of suggestie voor Yoleo? Stuur dan een email naar Yoleo.

Vermeld voor het snel kunnen verwerken van de vraag altijd je gebruikersnaam, gebruikte browser en operating systeem.

E-mail:  helpdesk@yoleo.nl

Yoleo is niet geoptimaliseerd voor uw webbrowser. Wij raden Google Chrome aan.

Leuk dat je onze website bezoekt. Ook Yoleo maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website optimaal werkt en om de statistieken van het websitebezoek bij te houden. Dat doen we met zogenaamde functionele – en analytische cookies.

Meer weten over deze cookies? | Deze melding sluiten